Kas ir stearīns
4. aprīlis, 2025 pl. 14:31
Stearīns ir cieta, vaskam līdzīga viela, ko iegūst no dzīvnieku vai augu taukiem un eļļām. Ķīmiski tas ir piesātināto taukskābju, galvenokārt stearīnskābes (oktadekānskābes), un palmitīnskābes maisījums.
Lūk, galvenās lietas, kas jāzina par stearīnu:
Īpašības:
- Izskats: Balta vai viegli dzeltenīga, cieta, vaskam līdzīga viela.
- Kušanas temperatūra: Relatīvi augsta, ap 55-70°C, atkarībā no sastāva.
- Šķīdība: Nešķīst ūdenī, bet šķīst karstā spirtā, ēterī un citos organiskos šķīdinātājos.
- Degšana: Deg ar gaišu, tīru liesmu, mazāk dūmojot un nepilot parafīns. Stearīna sveces parasti ir cietākas un ilgāk deg.
- Iegūšana: Tradicionāli iegūst, hidrolizējot (pārziepojot) taukus un eļļas, kam seko frakcionēšana, lai atdalītu stearīnskābi un citas taukskābes. Mūsdienās stearīnu var iegūt arī no augu eļļām, piemēram, palmu eļļas.
Izmantošana:
- Sveču ražošana: Stearīns ir populāra izejviela sveču ražošanā. Tas piešķir svecēm cietību, necaurredzamību, paildzina degšanas laiku, samazina pilēšanu un kvēpu veidošanos. Stearīnu var izmantot tīrā veidā vai maisījumā ar parafīnu vai citiem vaskiem.
- Ziepju ražošana: Stearīnskābi (galveno stearīna sastāvdaļu) izmanto ziepju ražošanā, jo tā veido cietas un labi putojošas ziepes (nātrija stearāts ir galvenā ziepju sastāvdaļa).
- Kosmētika: Stearīnskābi un tās esterus izmanto kosmētikas līdzekļos kā emulgatorus, biezinātājus un mīkstinošas vielas krēmos, losjonos un citos produktos.
- Plastmasas rūpniecība: Stearīnskābes sāļus (stearātus), piemēram, kalcija stearātu un cinka stearātu, izmanto kā smērvielas un stabilizatorus plastmasu ražošanā.
- Gumijas rūpniecība: Stearīnskābi izmanto kā vulkanizācijas aktivatoru dabiskā un sintētiskā kaučuka apstrādē.
- Farmācija: Magnija stearātu izmanto kā palīgvielu tablešu ražošanā.
- Pārtikas rūpniecība: Stearīnskābi var izmantot kā cietinātāju saldumos un kā atdalīšanas līdzekli konditorejas izstrādājumos. Tās sāļus (E470) var izmantot kā emulgatorus un stabilizatorus.
Atšķirība no parafīna:
Galvenā atšķirība ir izejvielās un īpašībās. Parafīns ir naftas pārstrādes produkts, savukārt stearīns ir dabīgas izcelsmes viela (no taukiem un eļļām). Stearīns parasti ir cietāks, mazāk caurspīdīgs, deg tīrāk un ilgāk nekā parafīns.
Kopumā stearīns ir daudzpusīga viela ar plašu pielietojumu dažādās nozarēs, un tā ir populāra izvēle kvalitatīvu sveču ražošanā.